Trädbeskärning

Vad är viktigt att tänka på? Så här gör man - 10 tips!

 

1 Träden måste beskäras om det ska bli mycken, lättplockad frukt av god kvalitet. Gärna varje år.
2 Lämplig tidpunkt är antingen Juli-Aug-Sept (bäst läkning) eller Feb-Mars men i god tid innan saven stiger (bekvämast). Detta gäller äppel- och päronträd. Körsbärs- och plommonträd beskär man istället efter skörden i okt-nov.
3 Trädet ska bli vackert, se ut som ett träd ska. Det ska t ex ha lika många och stora grenar åt alla håll, och inte bara några få tjocka grenar ut från stammen. Helst ska grenar växa ut från stammen som stegen i en spiraltrappa, några dm ifrån varandra.
4 Trädet ska bli luftigt - man brukar säga att du ska kunna kasta en hatt genom trädet. Ljus och luft ska släppas in i trädets krona.
5 Trädet ska formas så att det växer utåt, inte bara uppåt. Ta t ex bort toppskotten, men inte alla utan välj ut ett fåtal som ska få ta hand om trädets uppåt-växt-kraft. Lägg snitten över utåtriktad knopp.
6 Ta bort konkurrensen - Välj ut de grenar som ska få växa till, på bekostnad av de andra. Dvs, ta bort de grenar som växer i kors, inåt stammen, eller för tätt.
7 Varje snitt, med sekatör eller såg, ska ske vid gren eller knopp så att denna kan fortsätta växa - klipp alltså alltid av en gren eller kvist vid knopp eller klyka. Alla grenar ska sluta i en levande knopp!
8 Såga aldrig så nära att du skadar grenkragen där läkning ska ske, alltså de 5-25mm där grenen fäster i stam eller huvudgren.
9 Såga tjockare grenar försiktigt, tänk på att de kan vara tunga och fläka upp stammen. Såga underifrån först!
10 Det som är bra för trädet, är bra för dig.
Sidan uppdaterad på 0.01 sekunder
497,534 unika besök